concubine
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

concubine

concubine
 
PrijemPortalGalerijaTražiRegistruj sePristupi

 

 Frigidnost

Ići dole 
AutorPoruka
ledenaprinceza

ledenaprinceza

Broj poruka : 105
Datum upisa : 22.11.2009
Godina : 36
Lokacija : Pancevo

Frigidnost Empty
PočaljiNaslov: Frigidnost   Frigidnost I_icon_minitimeUto Dec 29, 2009 6:49 pm

Frigidnost je termin se upotrebljava u značenju emocionalno-seksualne „hladnoće“, odnosno seksualnog poremecaja koji se sastoji
od nesposobnosti za seksualno uzbuđenje ili za dozivljaj orgazma kod žena. Prema savremenim shvatanjima, ovaj pojam je višestruko uslovljen psihodinamičkim razlozima te je neophodan dubinsko-psiholoski tretman.


Frigidnost - hladnoća u njenom telu

Frigiditetom se naziva ženina polna hladnoća, seksualna anestezija, koja se ispoljava tako što žena u polnom životu ne može da se uzbudi i da uživa, barem ne u potpunosti.
Postoje razni oblici i stepeni tog poremećaja.
Anafrodizija se javlja kod žena koje ne osećaju nikakvu fizičku želju za partnerom i u polnom činu sa njim ne doživljavaju nikakvo uzbuđenje, niti zadovoljstvo.
Kad žena priželjkuje partnera, ali u toku samog snošaja ne doživljava nikakvo uzbuđenje, reč je o anhedoniji, a tada nema ni seksualnog uzbuđenja, ni orgazma.
O anorgazmiji se govori kada žena u toku seksualne predigre oseća intenzivnu želju za prisnim fizičkim kontaktom sa partnerom, u toku polnog akta se uzbudi do određenog stepena, ali izostaje orgazam.
Dispareunija, kao oblik frigiditeta, javlja se kod žena koje u toku polnog odnosa ne samo da ostaju ravnodušne nego se, čak, javlja i osećaj neugodnosti i bola, a sve se to menifestuje fizičkom netrpeljivošću i psihičkom odbojnošću prema partneru.
Vaginizam, kao uslov za razvoj frigiditeta, javlja se kod žena upravo iz straha da će doživeti bol. Kod žene se, u tom slučaju, pojačava odbojnost prema polnom aktu, pogotovo sa određenim partnerom, toliko da se pri snošaju grče vaginalni mišići i vagina se potpuno zatvara, pa je snošaj tehnički nemoguć.

Statistika

Teško se može tačno odrediti učestalost frigiditeta kod žena. Pre svega, on se menja tokom ženinog života, odnosno, nijedan oblik frigiditeta nije stalno svojstvo neke žene.
Jedno istraživanje u Americi pokazalo je da najređe orgazmom doživljavaju žene koje su se udale pre dvadesete godine života. U toj grupi, 34 posto žena nije u prvoj godini braka nikada postiglo orgazam. To važi samo za 22 posto žena koje su se udale između 21. i 30. godine života, a samo za 17 posto onih koje su brak zasnovale posle tridesete godine.
Na sposobnost žena starijih od dvadeset godina da posle udaje neposrednije reaguju orgazmom verovatno je uticala činjenica da su u proseku imale više predbračnog iskustva u postizanju orgazma putem masturbacije, polne igre ili snošaja.
Skoro polovina (49 posto) žena u uzorku doživela je orgazam tokom prvog meseca braka. Broj žena koje su tako reagovale stalno se povećavao, pa je, prema toj statistici, u toku prvih šest meseci braka 67 posto žena dostiglo bar nekoliko orgazama.
Do kraja prve godine braka uspevalo je njih 75 posto, dok su tri četvrtine u uzorku u toku jednogodišnjeg bračnog iskustva stigle do sposobnosti da reaguju orgazmom.
To znači da su pomoću iskustva učile i oslobađale se nekih kočnica koje su ih ranije sprečavale da polno reaguju.


Šta joj smeta?

Uzroci frigidnosti su različiti. Samo izuzetno su organske prirode, dok u većini slučajeva postoje psihički razlozi.
Može se, uopšteno reći, da se frigidnost u polnom životu žena javlja kad nisu ispunjeni uslovi za polno zadovoljenje. Posledice dugotrajne frigidnosti veoma su značajne, a odražavaju se na zdravstveno stanje i radnu sposobnost žene, pa i na njen odnos prema mužu, braku i deci.
Fiziološka frigidnosti je propratna pojava određenih stanja u procesu ženinog prilagođavanja seksualnom partneru.
Ona ima fizičke i psihičke uzroke.
Fizički razlog fiziološke frigidnosti može da se objasni činjenicom da se ženine erogene zone na genitalijama u toku snošaja ne nadražuju tako direktno i intenzivno kao kod muškarca. Zato je njoj potrebno izvesno vreme da aktivira svoje erogene zone i da ih u polnom životu potpuno iskoristi.
Psihičke uzroke treba tražiti u tome što žena prve snošaje obično doživljava sa izvesnom uzdržanošću. To joj otežava
potpuno slobodno polno predavanje partneru. Tokom polnog života ona se postepeno oslobađa i tih emotivnih kočnica, uz uslov da između nje i partnera postoji dovoljna osećajna povezanost.
Čest uzrok frigiditeta jeste i strah od trudnoće. Mnogi misle da je trudnoća u vezi sa doživljajem orgazma. To je zabluda proistekla iz neobaveštenosti. Poznato je da mnoge majke nikada nisu doživele orgazam, a mnoge druge žene doživljavaju orgazam ali ne zatrudne.
Pogrešan izbor partnera je takođe jedan od uzroka frigiditeta, a dešava se često da žena, koja je bila sposobna za orgazam, posle porođaja izgubi svoju orgastičku sposobnost.
Isto tako, uzrok frigiditeta mogu da budu i razni stepeni seksualne disfunkcije kod muškaraca, naročito prevremeno završavanje odnosa. To često onemogućava da se kod žene normalno odvija proces seksualnog uzbuđenja koji bi kulminirao orgazmom.
Kod mnogih žena, pod uticajem vaspitanja, seksualne želje su potisnute tako duboko u nesvesno da se probijaju jedino u snu. Ženin stav prema seksualnosti i proces potiskivanja svih seksualnih želja koji je uslovljen vaspitanjem učiniće da svoja neprijatna stanja ne može da poveže sa svojim seksualnim potrebama. Osećanje straha, lupanje srca, gušenje, napetost, nesanica, nagle promene raspoloženja samo su neke manifestacije iza kojih se često skriva seksualno nezadovoljstvo žene.
To su signali koji navode da se potraži pomoć.


Lečenje frigidnosti

Moderna seksualna terapija uči tehnikama masturbacije (ručno ili vibratorom) i na kraju prenos orgazma postignutog masturbatornom tehnikom na orgazam koji treba da se postigne sa partnerom.
Evo kako izgleda program najpoznatijeg američkog seksualnog terapeuta Lo Picola, koji kroz devet zadataka sažima sve faze današnje moderne seksualne terapije frigidnosti.
- Žena treba da razvija svest o svom sopstvenom telu. Savetuje se upotreba ogledala pomoću koga žena i upoznaje svoj polni organ. Daje se zadatak da počne sa Kigelovim vežbama (cilj ovih vežbi je jačanje orgazmičkih sposobnosti žena), koje se izvode na taj način što žena počinje da mokri - pa prekine i to ponavlja.
- Žena treba dodirom da upoznaje sopstvene genitalne organe, pri čemu se ne insistira da ona doživi orgazam. Cilj ovog zadatka je da žena razvije svest o sopstvenom telu i da suzbije strahove.
- Žena treba dodirom genitalnih organa i dojki da oseti prijatnost.
- Žena treba da mastrurbira. Daju se informacije ženi o različitim načinima masturbacije i podrška u eksperimentisanju.
- Žena treba da pojača intenzitet masturbacije (ukoliko do tada nije doživela orgazam) i da masturbira dok ne doživi umor ili averziju ili orgazam.
- Žena treba da upotrebi vibrator. Istraživanja su pokazala da kod većine žena (90 odsto) stimulacija klitorisa vibratorom tri puta nedeljno po 45 minuta obavezno izaziva orgazam. Ukoliko žena i posle tri nedelje ne doživi orgazam, odustaje se.
- Ako je žena postigla orgazam masturbacijom, uključuje se partner, u početku kao posmatrač sa ciljem da žena smanji
strahove i anksioznost.
- Partner treba da preuzme aktivnu ulogu ručno stimulišući ženu na način kako je to sama radila dok je posmatrao.
- Savetuje se da žena vrši samostimulaciju tokom vođenja ljubavi, a neposredno pred postizanje orgazma prestane sa stimulisanjem klitorisa sa ciljem postizanja orgazma bez posebnog draženja klitorisa. Klitorisna stimulacija se prekida sve ranije i ranije.
Za primenu ovih seksualnih tehnika preporučuje se pozicija žene iznad muškarca, bočni položaj ili bilo koji drugi položaj koji partneri eksperimentisanjem ustanove kao najprijatn
Nazad na vrh Ići dole
 
Frigidnost
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
concubine :: Sex :: Heteroseksualci-
Skoči na: